Op deze page staan foto's over andere onderwerpen als de maan, de zon en Hale-Bopp. De eerste foto is een foto die ik door de Zeiss telescoop van de volkssterrenwacht Simon Stevin heb gemaakt. Hierop kan je saturnus zien. Aan de sterrenhemel is Saturnus als een puntje te zien. Door een telescoop zijn er ringen te zien. Maar als je in het brandpunt fotografeert, wordt het object niet zo enorm veel vergroot. Op het negatief was dus alleen een heel klein puntje te zien. Na onderzoek met een loep bleek dat het puntje piepkleine ringetjes had. De fotograaf had het toen maximaal uitvergroot. Het planeetje had toen een afmeting van ongeveer een centimeter. Op de foto is hij wat groter, maar zoals je ziet zijn er niet veel details meer te zien. Het plaatje wat hier te zien is heb ik bewerkt, zodat de ringen duidelijker te zien waren. Op de foto zelf, die je kan zien als je op het plaatje klikt, zijn de ringen niet zo goed te zien.

Dit is dezelfde foto als de vorige, maar alleen in negatief. Hier zijn de ringen duidelijker te zien.



De volgende foto is een foto van de sterrenhemel in Kreta, waar ik laatst op vakantie was. De filmgevoeligheid van 400 ASA, en het was een zwartwitfilm. Ik heb maar enkele minuten belicht, waardoor er haast geen sterrensporen zijn, maar waardoor er ook niet zo heel veel sterren opstaan. Toch zijn het er veel meer als je met het blote oog ziet.

Deze foto heb ik later bewerkt naar aanleiding van een artikel wat in de Zenit stond. Dat artikel ging over het elektronisch bewerken van foto's. Door hierop te drukken krijg je het resultaat te zien.



Op deze foto is het sterrenbeeld Orion heel duidelijk zichtbaar. Met een beetje fantasie kan je er een zandloper in herkennen. Vroeger kende men dat nog niet, maar men zag er een jager in, namelijk de de jager Orion. De drie sterren die mooi naast elkaar staan zijn de gordelsterren. Men denkt dat de Egyptenaren drie van hun pyramides op dezelfde plaats hebben gezet als die drie sterren. Onder de gordelsterren is nog een rijtje van drie sterren onder elkaar te zien. Dat was Orion's zwaard. Het middelste puntje is eigenlijk geen ster, maar een nevel, de beroemde Orionnevel. Deze is heel goed met het blote oog te zien. Maar jammergenoeg kan je Orion alleen in de winter zien. Het is opvallend dat de onderkant van de foto nogal wit is. Dit komt omdat het industriegebied van Antwerpen vrij dichtbij licht. Ik woon wel in Nederland, tegen de grens. Er komt veel licht van Antwerpen, daarom is het zo licht. Deze foto was eigenlijk in kleur, maar ik heb geen kleurenscanner, en ik zag geen andere mogelijkheid om hem in kleuren te laten scannen. Misschien later. Dit is wel jammer, omdat op deze foto de verschillende kleuren van de sterren erg goed te zien zijn.



Hier zijn ook weer veel sterren te zien. Deze is ook gewoon thuis gemaakt, en enkele minuten belicht. Daardoor zijn er sterrensporen ontstaan. Dit was een zwartwitfoto. Er staan toch weer veel sterren op, meer als er met het blote oog te zien zijn.






Terug naar Arnejan's Homepage