Als je een van de volgende foto's groter wil zien, hoef je alleen maar op het plaatje te klikken.



Deze foto is gemaakt met behulp van de Zeiss telescoop van de Volkssterrenwacht Simon Stevin te Hoeven. Door mijn fototoestel in het brandpunt te zetten van de telescoop ontstaat er een beeld van de maan op het fotorolletje. Natuurlijk moet de telescoop wel op de maan gericht zijn. Door het filmrolletje te belichten met verschillende belichtingstijden ontstaan er een aantal beelden op het filmrolletje. Sommige zijn overbelicht en andere onderbelicht, maar met een beetje geluk zit er ook een goede tussen. Dit was een foto van de eerste serie foto's die ik ooit door een telescoop heb gemaakt, en deze foto is goed gelukt. Hij heeft ook in het astronomische tijdschrift Zenit gestaan. Hier ben ik best wel trots op.


Als je linksonder op de foto kijkt, zie je een cirkeltje van waaruit allemaal witte stralen lopen. Dit is de bekende krater Tycho. De stralen zijn ontstaan toen er een stuk steen met een gigantische snelheid insloeg op het maanoppervlak. Door de inslag raakte er een hoop 'maangrond' los die elders op het maanoppervlak neerkwam. Voor uitleg over de zwarte vlekken die op de maan te zien zijn verwijs ik naar de homepage van een vriend van mij, die een maankaart heeft gemaakt waar je de namen van delen van de maan kan zien, door erop te klikken.



De volgende foto's heb ik door mijn eigen telescoop gemaakt. De optiek van deze Newtontelescoop is niet al te best. Ook is de montering slecht. Ik wil binnenkort wel een nieuwe montering gaan bouwen. Het probleem wat ik op het moment heb, is dat ik mijn fototoestel niet kan vastzetten op mijn focuseerinrichting (hiermee kan je scherpstellen). Ik moet dus mijn fototoestel met de hand vasthouden, en hem in het brandpunt van de spiegel krijgen. Daarom zijn soms sommige delen van de maan niet scherp, omdat ik dan op een ander gedeelte scherpstelde, waar veel kraters te zien waren. Ook is mijn scanner niet zo scherp, dus als je gaat vergroten, zul je niet veel meer zien. De foto's zijn wel scherp (op sommige delen na dan). Binnenkort zullen er wel betere uitvergrotingen bijkomen. Deze foto's zijn allemaal binnen tien dagen gemaakt.



Als je meer informatie wilt over de verschillende fases van de maan, klik dan hierop

Ik heb het ergens anders op deze homepage al gehad over oculairprojectie. De volgende foto's zijn gemaakt met behulp van oculairprojectie. Hierbij wordt het fototoestel achter het oculair gehouden. Doordat het beeld sterk uitvergroot is, valt er minder licht op de film, waardoor deze langer belicht moet worden. De foto's zijn een soort test om te zien of foto's maken door het oculair een beetje goed gaat. Op het eerste gezicht lijkt dat wel het geval, maar de foto's in het originele formaat zijn zeer onscherp. Het is blijkbaar zeer moeilijk scherp te stellen bij oculairprojectie. Om de foto's scherp te laten lijken, zijn ze uitgezoomd.
maan met kraters
maan met kraters




Terug naar Arnejan's Homepage